Plantering

Planteringsgropen för en buskpion förbereds på samma sätt som för de örtartade. Dock planteras buskpionen med fördel tidigt på våren och djupare så att förädlingsstället kommer 10-15 cm centimeter under jordytan. Att plantera på senhösten är helt okej, men täck plantan ordentligt med löv och ris så den får lite extra tid på sig. På detta sätt finns en chans att man får rötter ovanför ympstället och plantan får en bättre chans att överleva genom att göra nya skott från veden och bli riktigt stark.

Gör gärna bädden upphöjd eller placera buskpionen i en något sluttande rabatt. T.ex. rockii-pionerna tycker inte om väta och kräver genomsläpplig jord. Täckning med uppkupad täckbark och granris de första vintrarna rekommenderas. Plantera gärna buskpioner så att de skyddas från tidig morgonsol om våren för att minska frostskador tidigt på våren, eller skydda den med säckväv.

Ge plantan benmjöl både höst och vår, plantera i god, näringsrik jord.

När bladen visar sig kan du med en vass, ren sekatör eller beskärningskniv ta bort de delar av grenarna som är torra och döda. Vänta tills du är helt säker på att det inte finns något liv i dem.