OMPLANTERING OCH FLYTT AV PIONER

Alla pioner kan bli flyttade, upphöjda, delade och omplanterade när de är i vila, dvs när bladverket har vissnat. Vanligtvis sker detta i september-november, beroende på var i landet man bor. Man kan dock plantera pioner så länge tjälen inte är djup. I norr kan man förbereda groparna i god tid och när frosten kommer, lägger man på gamla mattor, täcken eller jord- eller torvsäckar och då fryser inte marken under.

Det finns flera anledningar till att flytta en pion. Om din pion växer i fel del av trädgården, om den börjar få det trångt på grund av annan växtlighet (till exempel trädrötter som tar all näring) eller om den inte får tillräckligt mycket sol där den står nu, är det dags att flytta den till ett nytt ställe. Om pionen inte är särskilt stor, kan du lätt göra detta själv.

Förbered den nya gropen enligt ovanstående planteringsråden.

Du behöver: en grep, en spade samt om roten är stor, en skottkärra.

Lossa de tjocka rötterna med grepen, försök först med händerna känna var de finns. Om rötter går av, gör det inget, det finns gott om den varan hos en etablerad pion.

Gräv på ett avstånd på ca 50 cm runt pionen. Försök att se till att jordklumpen är så intakt som möjligt, så sugrötterna inte störs. Då etablerar den sig snabbare i den nya platsen och blommar tidigare. Om roten är stor, är det bra om ni är två som lyfter upp den, annars klarar du och en grep det utan problem.

Om lagerrötterna är väldigt långa, kan du med fördel kapa dem; det stimulerar bildningen av nya sugrötter och dessutom får du lättare plats med roten i den nya gropen. Låt dock snittytorna torka ett tag, och ställ inte roten i solen.

Placera roten i den nya gropen, och följ anvisningarna i planteringsråden.