Paeonia daurica ssp wittmanniana (sidenpion)

Det finns några storvuxna vilda pioner från lite olika små bergs- och skogsområden i Ryssland, Georgien och Azerbaijan.

P. daurica ssp wittmanniana

Svenska namnet för denna pion är sidenpon, och den är från Georgien och finns även på ett fåtal lokaler i Ryssland. Den har vita, vackra, enkla men kraftfulla blommor som är halvöppna. Pistillen är röd och nederdelen av ståndarna också rödrosa. Bladen är klart gröna och utan vaxhinna. Upp mot en meter hög.

Paeonia daurica ssp macrophylla

Om sidenpionen och dess släktingar är olika arter eller inte är ständigt uppe till debatt som det kan bli när forskare tolkar olika.  P. daurica ssp macrophylla  har i alla fall enormt stora, blanka blad och det finns en annan (tomentosa) med ludna blad, blommorna är vita eller benvita. I trädgården är släktskapet nästan omöjligt att reda ut.  De växter vi köper kan ha vandrat i flera frögenerationer igenom europeiska trädgårdar och blivit frösådda och korsade.

En sort som är i omlopp benämns P. steveniana. Den är eller härstammar från P. ssp macrophylla. ’Steveniana’ har en blomma som är ganska gul i början av blomningen. De här bergslevande blommorna är meterhöga och speciellt den stora macrophyllan ingår i många vackra Saunders-hybrider som då får spår av det kraftiga, mörkröda märket och den röda bottenfärgen på ståndarna.

 

Blomform

Enkel

Blomningstid

Mycket tidig

Blomfärg

Vit, Rosa

Höjd

80 – 90 cm

Kategori: