Q & A / Frågor och Svar

Pionisten®

Svenska Pionsällskapet

The Swedish Peony Society

”Att inse att man inte är ensam (och inte är värst)

är redan det värt avgiften...”


 (En av våra piongalna medlemmar om medlemskapet i Pionsällskapet)
Q & A - Frågor och svar 

I hurdan jord kan jag plantera min Duchesse de Nemours?


Örtartade pioner trivs bra i de flesta goda, näringsrika jordar, och i lerjordar trivs pioner alldeles utmärkt. God dränering är dock nödvändigt. De tål aldrig att stå med rötterna i vattendränkt mark. Det har gjorts tester med olika jordtyper, och de som inte går att plantera pioner i är jord med mycket lågt pH (mycket sur jord) och tät lerjord.

Blanda inte SAND i kraftig lerjord, den blir som cement. Använd en blandning av grövre grus, täckbark och kompost istället. I lerfattiga, sandiga jordar kan man i vissa fall använda kattsand av den typen som klumpar sig. Använd bara NY kattsand, den gamla är både ohygienisk och overksam.

 


När och med vad gödslar man pioner?


Gjorde du ordentligt förarbete – humusrik jord och extra näring i botten av planteringsgropen, väl blandad med jord – behöver du inte göra något under ett par år. Den näring som finns i jorden och den startdosen du gav i form av benmjöl, Osmocote eller Chrysan räcker ett tag. Gödslar du för mycket försvagas plantan. För mycket kväve ger massvis med blad men färre och mindre blommor. Gödsla inte efter månadsskiftet juli-augusti.

En av de viktigaste sakerna du ska göra är att lägga ca 5 cm tjockt med organiskt material (lövkompost) runt plantan varje år. Komposten får jordstrukturen att bli fantastiskt fin för din pion. Notera att täckbark inte innehåller näring, den ska man använda om man vill hindra fukten att lämna jorden eller att hålla jorden runt plantan ogräsfri och skydda mot att tjälen lyfter upp plantan ur jorden och mot frostskador på vintern och våren. Gör detta varje år direkt efter blomningen och dina pioner kommer att trivas i den mask- och mikrolivsrika jorden! Efter blomningen kan du ge lite PK-gödsel och på hösten långtidsverkande gödsling i form av benmjöl (det råder olika skolor om detta, vissa tycker benmjöl är onödigt). PK hjälper plantan att klara vintern och benmjölet ger näring när tjälen försvinner.

Lägg aldrig höns- eller kogödsel för nära pionens mitt. Näringen tas upp av hårrötterna som finns längre ut runtom plantan. Kogödsel direkt på bladen kan ge bladmögel.Min soligaste rabatt är ganska sandig, trivs någon pion i sådan jord?


Har du väldigt torr och sandig jord måste du förbättra den för pioner. Börja arbetet på sommaren. Se svaret nedan. Du kan odla t.ex. sommarblommor eller potatis i pionlandet, då får du fin ogräsfri jord till hösten då pionerna planteras.Jag ska gräva en ny pionrabatt till hösten. Vad ska jag tänka på så de dyra plantorna överlever och blommar?


Förbered en väldränerad rabatt med god, näringsrik jord i god tid. Bra jord är a och o. Rosjord rekommenderas även till pioner, men den är dyr att köpa om du ska plantera många plantor. Plantera sommarblommor eller sätt potatis i pionlandet så har du ogräsfritt och fint jord tills det är pionplanteringsdags!

På täta lerjordar är det bäst att göra en ”kulle”, en svag förhöjning omkring plantan, så att inte planteringsgropen blir till en håla med stående vatten när snön smälter på våren. Smältvattnet kan bli stående eftersom det fortfarande är tjäle i marken.


Itoh-hybriderna vill gärna ha likadan jord som trädpionerna, dvs mera genomsläpplig.Min mormor har en rosa, fylld pion i sin trädgård. Vad är det för sort?


Det är omöjligt att säga så här utan bild och beskrivning av doft, höjd och andra egenskaper, men Sveriges vanligaste rosa pioner är nog ’Sarah Bernhardt’ och 'Edulis Superba'. Googla dem och jämför bilderna med verkligheten, när den börjar blomma i din mormors trädgård.Kan pioner krukodlas?


De trivs bäst i friland, så krukodling rekommenderas inte.Den bästa tiden att plantera pioner?


En krukodlad kan du plantera när som helst (undvik dock den allra varmaste och torraste tiden). En barrotad planta ska du plantera på hösten. Man kan plantera så länge det inte finns tjäle i marken. Jag planterade pioner här i Mariestad den 22 december 2011, det var en lång, mild period fram till januari. Alla klarade sig fint och blommade för fullt i fjol!

Enligt Johan Pettersson (en av våra duktigaste pionodlare i landet), är den bästa tiden för pionplantering i Mellansverige andra halvan av augusti och första halvan av september. Då hinner pionroten utveckla sugrötter och fastna i jorden. Sen plantering ger längre etableringstid och risk för uppfrysning.Hur ofta ska man vattna en pionplanta?


Endast vid plantering och ett par år efter det vid torrperioder, men en gammal planta behöver inte vattnas. Observera att du inte ska vattna på bladen, de kan få fula brännmärken i solen. Vattna (och gödsla) runt plantan där hårrötterna finns.Vad ska jag göra med alla myror som klättrar på pionerna?


De stör inte din pion, de lockas av den sockriga lösningen som bildas när pionknopparna växer. Om det är fråga om stora, störande mängder kan du använda såplösning. Duscha inte plantan i starkt solsken!Hur får jag en pionblomma att hålla länge i vasen?


Klipp blomman i rätt tid, just då kronbladen börjar skymta från knoppen. Byt vatten ofta, ta bort alla blad som hamnar under vattenytan.Vår- eller höstklippning av vissna pionblad?

Jag föredrar höstklippning då man kan minska risken för svampangrepp, men i stort spelar det ingen roll.Äter mullvadar, sorkar och harar pioner?


Nej, pioner smakar illa, så både harar och rådjur lämnar dem i fred. Om det är ett omfattande mullvadsår, kan rötterna skadas när de gräver runt pionrötterna i jakt efter animalisk föda.

I regel lämnas pioner i fred av gnagare/sorkar.Varför ruttnar pionens skaft på jordytan och hela skaftet vissnar?


För blöt växtplats eller övervattning och/eller en för djupt planterad pionplanta.Diskussion på Facebook 2013-05-13

Monica frågar: Undrar om det finns någon pion som inte blir högre än max 50 cm? Tar tacksamt emot information.


Morgan:  Herrgårdspion blir ca 40-50 cm och den heter Bergiana. http://www.paeo.de/h1/petters/bilder/440/01.jpg


Pionisten: Pionen 'Paladin' gillar lite torrare jord, den blir inte högre än runt 45 cm. 'Squirt' är en vit skönhet, inte heller den blir högre än 45 cm. Jag har en 'Picotee', och den är väldigt låg. Kolla länken http://www.peonyshop.com/peony-assortment/peony-use/rock-garden-dwarf - dessa är s.k. stenpartipioner, alla låga.


Solveig: midsommarpionen - juhannuspioni blir låg...


Pionisten: Ni hittar den under P. humilis, http://www.paeo.de/navigation/name_hu.html. Vesa Koivu om midsommarpionen/juhannuspioni på Carstens databas finner ni under http://www.paeo.de/navigation/name_hu.html - klicka på Paeonia humilis 'Flore Pleno' = Juhannuspioni


Monica: Tack alla, vad underbart att kunna ställa en fråga angående pioner och få ett snabbt svar;)) Nu ska jag kolla upp alla förslag:)Copyright © All Rights Reserved