Man kan förkorta groningstiden för pionfrön något genom att använda inomhusmetoden, men det gäller att man inte gör det för sent på året för både varm- och kallperioderna tar 2–3 månader, och plantan måste få chansen att växa till sig under sommaren. Oktober-december rekommenderas, så den lilla plantan sedan kan starta sitt liv ute i värmen.

Du behöver:

  • Vitmossa (spaghnum), vermiculit och/eller perlit. BILD 1
  • Ziplockpåsar eller plastaskar med lock
  • Målartejp eller etiketter, penna
  • Pionfrön
  • Vatten
  • Termometer
  1. Lägg frön i vatten för några dagar, byt vatten ett par gånger om dagen. Blötläggningen får fröet att svälla lite och underlättar groningen. Släng frön som är mjuka eller skrumpna eller visar tecken på mögel.
  2. Ta en plastask med lock eller en ziplockpåse, fäst en bit målartejp eller en etikett på asken/påsen, skriv på vilka frön du sått, hur många och när. Fyll asken/påsen till hälften med fuktad, inte blöt vitmossa (spaghnum), vermiculit, perlit eller hälften perlit, hälften vermiculit. OBS – materialet får inte vara för fuktigt! Lägg i fröna och stäng påsen/asken. BILD 2
  3. Ställ asken/påsen i rumstemperatur. Det idealiska är 21–25 grader, för detta skede härmar naturens ”värmeperiod” som varar i 2–3 månader. Ju svalare, desto långsammare sker groningen. Under den här värmeperioden utvecklas roten. Om stället är ljust eller mörkt verkar inte spela någon roll.
  4. Kontrollera regelbundet fuktigheten, temperaturen och alla frön. Släng frön som möglat, de sprider möglet lätt till andra om man inte är noga.
  5. När roten är några cm lång är det dags för en kallperiod, under vilken roten växer och bladanlaget utvecklas. Kylskåpets hylla med en temperatur 5–8 grader är idealisk. Om det är kallare, sker bladutvecklingen långsammare, och om temperaturen är över 10 grader, sker ingen utveckling alls. Återigen, kontrollera frön regelbundet. Den här perioden brukar ta 2–3 månader. Nära det stället där roten växer ur fröet uppstår en rosa fläck, det är där hjärtbladet kommer att växa ur. Först blir det en lite spricka, sedan kikar bladet fram.
    BILD 3
  6. När hjärtbladet börjar växa, är det dags att plantera de små plantorna ute i en näringsrik jord i en särskild rabatt, en pallkrage eller i krukor när vädret tillåter. BILD 4
    I rabatten ska du hantera dem som alla andra plantor; vattna dem regelbundet och skydda dem mot starkt solsken.
    I kruka: Använd djupa krukor med ett lager dränering på botten (grus eller leca). Ju djupare kruka du använder, desto bättre, så plantorna får chansen att utveckla en fin, djupgående rot. Jorden i krukorna ska inte vara blöt – för mycket fukt får roten att ruttna. Ställ krukorna i halvskugga – temperaturen i mörka plastkrukor kan stiga upp till 80 grader vilket dödar roten. Allra bäst är att gräva ner krukorna upp till kanten i rabatten eller i pallkragen, se bara till att det finns tillräckligt med dränering och stora hål i botten. Du kan även lägga lite extra grus på botten av gropen.Man ska inte låta plantorna växa i krukor för länge, max ett par år, för de utvecklas bättre när de planteras i friland.
  7. Under den första sommaren har dina pionplantor oftast bara ett blad. Under sommaren utvecklar de en starkare rot och när vintern kommer, skydda de små med ett lager torra löv eller kupa lite jord på roten som du tar bort när vårsolen börjar skina i mars. Under vintern när jorden tinar och fryser kan den lilla roten lyftas upp av tjälen, så ta en titt på dem då och då.
  8. Dina pionplantor kommer att få allt fler stjälkar och blad för varje år som går, och beroende på sorten blommar de när de är 3-5 år gamla.
Frösådd inne - BILD 1
Frösådd inne - BILD 2
Frösådd inne - BILD 3
Frösådd inne - BILD 4