Månadenspion mars 2015

Pionisten®

Svenska Pionsällskapet

The Swedish Peony Society

”Att inse att man inte är ensam (och inte är värst)

är redan det värt avgiften...”


 (En av våra piongalna medlemmar om medlemskapet i Pionsällskapet)
Månadenspion - mars 2015


Paeonia mlokosewitschii

Foto: Gunnar Johansson

Svavelpion är en av pionvärldens verkliga kändisar. P. mlokosewitschii, som den heter på latin efter den polske botanisten Ludwik Mlokosiewicz, kallas ofta pga sitt svåra namn för "Molly the Witch" på engelska. Det finns biologer som tycker att denna mycket lokalt växande varietet är en variant av P. daurica. P. daurica spp mlokosewitchii. Det är helt enkelt så att i området mellan Svarta havet och Kaspiska havet finns flera vildarter eller underarter om man så vill. Den cerise krimpionen, den stora ljust gulvita sidenpionen P. wittmanniana, den storbladiga P. macrophylla som också historiskt sett har många namn.


Svavelpionen vill de flesta ha som gul, men den kan också vara vit, rosa eller en blandning av dessa två. Det kan vara helt naturligt även om det handlar om en äkta Molly, en delad rot. Är det en frösådd planta, kan man aldrig veta, för de är som sagt nära, nära släkt och de blandar sig med varandra i trädgården. Det rosa inslaget från P. daurica brukar slå igenom. En äkta Molly som dessutom är svavelgul kan vara rejält dyr att köpa.


Svavelpionen är lågväxande och gillar bäst sluttande solig mark eller en upphöj rabatt. Den vill inte bli blöt om fötterna, så marken måste vara väldränerad. I Mellansverige blommar den som en av de första i maj och har väldigt typiska grågröna, rundade blad och rödtonade skaft. Eftersom den kommer från Kaukasus bergstrakter tål den en hel del kyla och ska kunna klara sig högt upp i landet.

Tidigare månadspioner:

Maj 2013 : Paeonia lactiflora 'Jan van Leeuwen'

Juni 2013: Paeonia hybrid 'Coral Charm'

November 2013: Paeonia ITOH-gruppen 'Bartzella'

December 2013: Paeonia officinalis 'Rubra Plena'

Januari 2014: Paeonia hybrid 'Early Windflower'

Februari 2014: Paeonia ludlowii

Mars 2014: Paeonia hybrid 'Clarie de Lune'

April 2014: Paeonia x suffruticosa ,Gansu-gruppen

Februari 2015: Paeonia suffruticosa ' Godaishu'Copyright © All Rights Reserved