Piondoft

Pionisten®

Svenska Pionsällskapet

The Swedish Peony Society

”Att inse att man inte är ensam (och inte är värst)

är redan det värt avgiften...”


 (En av våra piongalna medlemmar om medlemskapet i Pionsällskapet)
Piondofter av Harvey Buchite - Hidden Springs Flower Farm

(översättning med författarens tillstånd av Leena Liljestrand)Pionens doft tillför ytterligare en positiv dimension till nöjet av att odla pioner.

Utöver de olika typerna av doftämnen kan doft kännetecknas av sin styrka. I trädgården kan man njuta av en starkt doftande pion på ett normalt läsavstånd, medan vissa pioner kräver att du stoppar näsan i blomman för att kunna njuta av vad som kan vara en himmelsk, men mer måttlig doft. Dessa måttligt doftande sorter är ibland bättre att använda inomhus som snittblommor; doften blir inte så överväldigande. 


De starkt doftande sorterna kan användas med måtta i vasen med de mindre doftande, men vackra sorter du har i trädgården. Doft förändras under dygnets olika delar och kan även vara beroende av temperatur och fuktighet, likaså blommans mognadsgrad, dvs. dess ålder. De blommor som värms av solen tidigt på morgonen når ofta toppen av sin doft då, och kan mitt på dagen när solen är som varmast endast ha en måttlig, till och med knappt märkbar doft. Detta beror på att de flyktiga eteriska oljorna som binder doftämnen avdunstat.


Efter att ha odlat många hundratals sorter av pioner kan jag berätta att ALLA pioner är doftande. Vissa pioner doftar som rosor, eller har en trevlig citrustonad kryddig doft, eller luktar som en fisk som suttit i botten av en båt i solen – alldeles för länge! Vissa tycker den skarpa pollendoften i enkla och halvfyllda pioner är tilltalande, medan andra rynkar på näsan i avsmak. Ibland beskrivs pionens doft som ”medicinaktig”. Att avfärda vissa enkla pioner för pollendoftens skull vore fel, för vissa har faktiskt en tilltalande mild doft.


Även om inga två människor uppfattar doften på samma sätt, och att det inte finns en doft som alla uppfattar som lika angenäm, så finns det några pioner vars doft uppfattas som god av de flesta.


Följande pionsorter är inte bara några av de mest doftande, men är också utmärkta till snitt:

Duchesse de Nemours håller sin söta doft under hela blomningsperioden

Baroness Schroeder är känd för sin rosdoft.

Kelway’s Glorious har en fantastisk rosdoft, nästan identisk med Madame De Vernéville.

Madame Emile Lemoine har en behaglig söt doft, med vad jag kallar en skarp underton av citrus.

Philomèle, en underbar fransk variation från den viktorianska eran är en trefärgad pion och beskrivs dofta som en doftschersmin, men inte lika starkt.

Den äkta Festiva Maxima har en särskild rosdoft den med, fast den är inte lika doftande som vissa av de andra ovan nämnda sorterna. Tyvärr är det svårt att hitta denna sort som är äkta; det finns en uppsjö av lågbudgetpioner i lågprisbutiker som försöker sälja en ”dubbel vit pion med lite röda stänk på kronbladen” som Festiva Maxima. Den äkta varan, när man planterar den intill en ”bedragare” är lätt att känna igen – den är robust och underbar! 


Andra sorter som noteras för en doft som liknar rosens är den enorma dubbla vita pionen Ann Cousins, en mycket imponerande, dubbel pion med vacker form och med fint, friskt bladverk under hela säsongen. Blommornas storlek kräver ett visst stöd, men det är väl värt de 15 sekunderna som behövs för att placera ett stöd runt plantan. 

Mandaleen, en dubbel rosa sort, introducerades av Lins och är mycket eftertraktad av alla pionsamlare.


Den som tar sig tid att ”provsniffa” doften av ett stort antal pioner kommer att märka att listan på väldofter är längre i färgskalan i vitt, likaså i olika rosa toner. Listan på de röda sorterna är kortare, de är ofta kända för att ha starkare, inte alltid behagliga undertoner.


Bland de rosa har Monsieur Jules Elie, Alexander Fleming, Doris Cooper, Mister Ed, Miss Eckhart,  Princess Margaret,  Myrtle Gentry, Auguste Dessert,  Bess Bockstoce och  Chestine Gowdy alla en utmärkt doft. När du finner en röd dubbel med god doft, är det värt att notera och lägga i samlingen, eftersom många röda dubbla pioner tenderar att blomma precis före de dubbla rosa och vita och på det viset förlänger du doftsäsongen.


Pioner i olika doftstyrkor:

Låt fantasin flöda och välj doftande pioner i mer än bara en färg eller form, helt efter eget tycke och smak!


Starkt doftande

Dessa pionsorter kommer att fylla din trädgård med den underbara doften så många förknippar med de viktorianska trädgårdarna och ”cottage gardens”: 

Chestine Gowdy, Cora Stubbs, Diana Parks, Duchesse de Nemours, Henry Bockstoce,  Hermione,  Myrtle Gentry, Madame Calot, Marie Jacquin, Philomèle och Postilion.


Väldoftande

Några av de sorterna som införts under de senaste åren gör ett anspråk på att vara härligt doftande, såsom Hillary, Garden Treasure, Prairie Charm och Bartzella, som alla tillhör Itoh-gruppen.


Andra sorter med utmärkt doft är Accent, Alexander Fleming, Baronesse Schroeder, Burma Rubin, Casablanca, Charm, Comanche, Doris Cooper, Elsa Sass, Frances Willard, Honey Gold, juni ökade, Lady Alexandra Duff, Laura Dessert, Madame Emile Lemoine, Madylone, Mandaleen, Merry Mayshine, Mary Brand, Miss Eckhardt, Mons Jules Elie, Moonstone, Mrs F.M. Brand, Mrs Franklin D. Roosevelt, Mrs JV Edlund, Mother’s Choice, Myra MacRae, Pink Derby, Pink Hawaiian Coral, Pink Pom Pom, Princess Margaret, president Roosevelt, Raspberry Sundae, White Frost och Yellow Crown, den sistnämnda är en av de ursprungliga Itoh-hybriderna.


Lätta dofter

Följande pioner kan räknas på att ha en mycket behaglig doft utan att dominera: Ann Cousins​​, Auguste Dessert, Butter Bowl, Carol, Claire de Lune, Doreen, Gardenia, Gay Paree, Goldilocks, Illini Warrior, Longfellow, Lotus Queen, Mahogany, Mister Ed, My Love, Red Red Rose, Red Grace, Scarlet O’Hara, Sea Shell, Shirley Temple och Smouthi.

Glöm inte att piondoften upplevs ofta starkare när pionerna används som snittblommor inomhus. Det är alltså inte nödvändigt att begränsa valet till de starkt doftande sorterna för att kunna njuta av pioner i vasen.


Copyright © All Rights Reserved